Planinarenje

Planinarenje je sport u kom je jedan od glavnih ciljeva osvajanje vrha neke planine.

Planinari imaju različite motive, kao što su to: izazov, uživanje u netaknutoj prirodi i druženje. Planinarenje obuhvata penjanje, silaženje, nošenje ranca, pa zato zahteva dobru kondiciju kao i iskustvo za korišćenje karte,kompasa i druge opreme. Planinarsku opremu čine cipele,jakna,ranac kao i pojas,prsluk, dereze,karabineri, cepin, šlem, šator, vreća, podloga za spavanje, kompas, karta, baterijska lampa, idr.

Planinarenje za savremenog čoveka predstavlja najzdraviju fizičku aktivnost u prirodi.

Klasifikacija planinara

Planinari se mogu svrstavati prema tome na kakve planine i vrhove idu, i u kakvim vremenskim uslovima to čine. Ne postoji opšte prihvaćena terminologija. Ovde ćemo pokušati da damo približno značenje termina (prema upotrebi među planinarima, pri najavi i opisu akcija).

Pešaci

Pešaci su oni planinari koji pre svega vole prirodu i druženje, a ne žele da se izlažu prevelikom naporu ili opasnostima. Oni idu uglavnom na planine do 2000 metara.

Trekeri

Može se reći da je treking (engleski: trekking) isto što i pešačenje ili hodanje. Trekeri se nazivaju i Gorani, a mnogi od njih su pripadnici „mladih Gorana“. Oni pošumljavaju ogolele visoravni ili obeležavaju putanje kretanja po gorama i planinama međunarodnim oznakama crvene i bele boje.
Međutim, dok pešačenje podrazumeva odsustvo velikih fizičkih napora, treking može da se odnosi i na teže poduhvate (pešačenje od 40 kilometara kroz pustinju, 100 kilometara po Fruškoj Gori pa čak i odlazak na neki vrh visine 6000 metara i više) ali se ono razlikuje od alpinizma po tome što ne zahteva korišćenje penjačke opreme.

Planinari

Termin planinari u širem smislu obuhvata sve koji idu u planine. U užem smislu, termin planinarenje može obuhvatati akcije koje su po težini, korišćenju tehničke opreme i opasnosti, između trekinga i alpinizma.

Visokogorci

Ovaj termin se najčešće koristi za sve planinare koji se upuštaju u osvajanje vrhova visine preko 2000 metara.

 Penjači

Penjači su svi oni koji koriste penjačku opremu, i penju se na okomite stene. To mogu biti vrhovi veće i manje visine, pri čemu je jedino važno da je kretanje teško i opasno. Deo penjača je počeo da upražnjava i razne akrobarske veštine, tako da su danas u svetu poznata i udruženja popularno nazvana „Jamakaši", prema istoimenom filmu.

Alpinisti

Termin ima slično značenje kao i termin penjači, s tim što se oni koji se penju na veštačke stene ili višespratnice u gradovima nazivaju penjači, a oni koji se penju na planine, alpinisti. Ponekad se termin alpinisti koristi za one koji će se, namerno, pesti težom stranom. Nekada se alpiniisitma nazivju „elitni planinari“.
Po međunarodnoj klasifikaciji iz planinarstva su proistekli:

  • alpinizam
  • orijentaciono trčanje
  • sportsko penjanje
  • Free climbing

Za odmor i smeštaj planinara i alpinista se često grade planinarski domovi.
Pri planinarskom savezu Srbije danas republičke akcije i tradicionalne akcije. Planinarski savez Srbije, okuplja veliki broj planinarskih društava cele Srbije i predstavlja najbrojniji sportski savez u Srbiji.
Psd Goč je član planinarskog saveza Srbije od 2006 godine i ima zavidan broj članova koji su aktivni tokom cele godine.